ts 2019

A repülőtér történetében harmadszor, egymás után másodszor sikerült a Kassai Repülőtérnek átlépni az 500 000 kiszolgált ügyfelet.
A reptér működési eredményei azt mutatják, hogy az utazóközönség száma egyre növekszik az utóbbi években és a Kassai Repülőtér a lakosság első számú választásává vált a környékünkön.

A2019-es év rendkívül mozgalmas volt a Kassai Repülőtéren. A cseh légitársaságok megszüntették a pozsonyi járatukat. Márciusban a Boeing  737 Max repülőgépek világszerte befejezték a repülést, amelyek ugyan Kassára sosem repültek, de ennek ellenére hatással voltak a reptérre az következő hónapokban. Áprilisban következett a Ryanair légitársaság első repülése. Szeptemberben a Turkish Airlines leállította a Boeing 737 Max leföldelése miatt az Isztambulba repülő járatát, majd a Ryanair is megszüntette a Kassa-Southend járatot. Ám ezt a járatot sikerült együttesen a Ryanairrel 2020áprilisától helyettesíteni egy attraktívabb összeköttetéssel, amely a londoni Stanstedre repít, amelynek jobb földrajzi helyzete van. Októberben újra elindították az Eurowings egyenes járatát a Düsseldorfi Főreptérre.

A 2019-es évben a Kassai repülőtér kapuin összesen 558 064 utas ment át,amely 3%-os növekedést vagyis 16 038 utassal többet jelent az előző évvel összevetve. A rendszeres járatokon 370 583 utas  utazott, a charter járatokat 184 742 utas használta ki, míg az általános járatokat 2739 utas vette igénybe.

A legkeresettebb rendszeres úti cél 2019-ben London Luton volt, amelyet Bécs, Prága, Varsó,London Southend, Isztambul, Düsseldorf és München követett. A rendszeres járatokat összesen 370 583 utas használta ki.

Az egész éves charter járatok szintén az év egyik legnagyobb mérföldkövét mutatják, mivel a kassai repülőtér történetének legsikeresebbjei voltak 184 742 utassal és 9%-os évközi növekedéssel. Nagyon fontos faktor volt a charterszezon meghosszabbítása, így tehát a kirándulók Kassáról már áprilistól, egészen október végéig repülhettek a tengerhez.

Az egész éves charter járatokat 184 742-en használták ki, vagyis az utazóközönség teljes számának 33%-a. Ez a szám az összes charter járatot magába foglalja, nemcsak a kiránduló charter járatokat a tengerpartokhoz, de a népszerű tavaszi és őszi zarándoklati utakat is Tel Avivba, és a múlt év során a jégkorongcsapatok és szurkolók charter járatait is, akik a világbajnokság miatt repültek Kassára. A teljes évközi növekedés 9% volt, amely 15 163 utast jelent. A legkeresettebb úti célok a 2019-es charterszezonban Antalya volt 75 441 utassal, Burgas 28 018 utassal és Rodosz 15 432 utassal.

Michael Tmej a Kassai Repülőtér ügyvezető igazgatója és igazgatótanácsának elnöke: " A 2019 év nagy kihívásokkal teli volt az egész repülőgépipar számára, és a Boeing 737 Max repülőgépek leföldelése a Kassai Repülőtérre is hatással volt. A 2019-es negatívumok ellenére növekedni tudtunk, és a kiszolgált utasok száma alapján  ez az év volt a második legjobb év a repülőtér történetében. Őszinte köszönettel tartozom minden utasnak, akik az elmúlt évben igénybe vették a kassai repülőtér szolgáltatásait, üzleti partnereinknek és kiváló munkatársainknak.

A 2019-es évben a Rádio Košice újra a Kassai Repülőtéren rendezte meg a Košice Runway Run-t. Már a negyedik évfolyama volt a nagyon népszerű és sikeres rendezvénynek, amelyen az esős idő ellenére  majdnem 1600 futó vett részt. A jubilemumi ötödik évfolyam 2020. április 25-én kerül megrendezésre.

A Kassai Repülőtér a 2020-as évek 5 rendszeres járat indításának kínálatával kezdte (Bécs, Prága, Varsó, London Luton, Düsseldorf). Ezáltal a repülőtér lehetővé teszi az utasok számára, hogy több mint 300 úti célba utazhassanak a világ  minden pontjára egyetlen átszállással a partnereiken keresztül: Austrian Airlines, České Aerolínie, LOT Poľské Aerolínie, Eurowings, Wizz Air, Ryanair.

Nagyszerű hír az utazóközönség számára, hogy a legnagyobb európai repülési vállalat a Ryanair visszatér Kassára. 2020. április 1-től egyenes járatot indít heti háromszor a Kassa- London Stansted útvonalon.

Sajtóhír

Kiemelt információk

Ryanair

Ryanair will fly from Košice to Prague

26. június 2020
Austrian Airlines

Austrian Airlines are back with flights from Košice to Vienna

22. június 2020
Airport Košice

Rediscovering the world after the COVID-19 pandemic

18. június 2020