Charterové lety z Košíc 2022

V priebehu letnej sezóny 2022 privítalo letisko Košice 161 655 dovolenkárov, čo predstavuje významný nárast oproti minulému roku. Sezóna odštartovala v nedeľu 5. júna 2022 letom do tureckej Antalye so 188 cestujúcimi na palube leteckej spoločnosti Travel Service a bola ukončená letom do cyperskej Larnaky 29. septembra, a to so 154 cestujúcimi na palube leteckej spoločnosti Smartwings.

Pre porovnanie, v „predpandemickom“ roku 2019 vybavilo letisko Košice na charterových letoch 184 742 cestujúcich, čo bolo najviac vo svojej histórii.

Celkovo prešlo letiskom za prvých deväť mesiacov tohto roka 446 065 cestujúcich, čo bolo v porovnaní s rokom 2021 zvýšenie o 329 987 cestujúcich.

Cestovné kancelárie ponúkali počas letnej sezóny odlety z Košíc do 10 destinácií v 7 krajinách:

• Antalya v Turecku
  • Burgas v Bulharsku
  • Ercan na Severnom Cypre
  • Hurghada a Marsa Alam v Egypte
  • Heraklion, Korfu a Rodos v Grécku
  • Larnaka na Cypre
  • Monastir v Tunisku

Najobľúbenejšou destináciou sa počas tohto leta stala turecká Antalya s 65 753 cestujúcimi, na druhom mieste bola cyperská Larnaka s 20 938 cestujúcimi a tretie miesto obsadil grécky Rodos so 14 825 prepravenými dovolenkármi.

Pozitívnou správou je, že všetky charterové lety z Košíc k moru boli v období do konca septembra vyťažené do rovnakej miery ako pred pandémiou, čo potvrdzuje veľký hlad po cestovaní naprieč celou spádovou oblasťou letiska Košice. Najrušnejším dňom na letisku bol 3. august, kedy bolo prepravených až 5 127 cestujúcich.

Letná charterová sezóna bola ovplyvnená aj marketingovou kampaňou slovenského influencera Milana Bardúna známeho ako Milan Bez Mapy. V spolupráci s letiskom Košice odštartoval online cestovateľskú kampaň, aby ukázal ľuďom z východného Slovenska, že spoznávať svetové metropoly, vychytené letoviská či legendárne pamiatky je možné jednoducho aj letecky z Košíc. Odpromované boli všetky letecké spoločnosti, ktoré lietajú z Košíc priamymi linkami aj s prestupom. Cestovatelia sa nechali inšpirovať a vďaka tejto kampani sa odvážili cestovať individuálne alebo v menších skupinkách bez cestovnej kancelárie či agentúry.

Thomas Dworschak, výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva letiska Košice:

„Som veľmi rád, že mnohí cestujúci zo všetkých kútov východného Slovenska využili ponuku, ktorá je tento rok k dispozícii, a leteli priamo z letiska Košice na letnú dovolenku. Napriek zložitej situácii v Európe spôsobenej štrajkmi a nedostatkom personálu v letectve sa nám takmer vždy podarilo na letisku Košice poskytnúť tie najlepšie možné služby. Vďaka tomu si dovolenkári mohli užiť svoju dovolenku ešte pred odletom do svojej letnej destinácie. Už teraz sa tešíme na budúcoročnú letnú sezónu.“

V súčasnosti sa letisko Košice pripravuje na zimný letový poriadok, ktorý vstúpi do platnosti 30. októbra 2022.

Plánované destinácie a lety počas zimného letového poriadku:

Letecká spoločnosť Austrian Airlines do Viedne 12-krát týždenne a následne do širokej siete destinácií v Európe, USA a Kanade

Letecká spoločnosť Ryanair do destinácií: Londýn Stansted 5-krát týždenne, Praha 2-krát týždenne, Liverpool 2-krát týždenne a Dublin 2-krát týždenne.

Letecká spoločnosť Wizz Air do Londýn Luton 5-krát týždenne.

Nedávno pridané

Swiss first flight from Kosice

TLAČOVÁ SPRÁVA: Spoločnosť SWISS spojila pravidelnou leteckou linkou Košice s Zürichom

27. Marec 2024